Máte dotaz?
Neváhejte nás kontaktovat.
Pište ve svém jazyce. info@carpetdepo.com

Blog

Patchwork koberce

Patchwork koberce

Patchworkové koberce: cesta od tradice k modernosti

Patchworkové koberce: cesta od tradice k modernosti

Tradice výroby koberců je nedílnou součástí kulturní historie Východu: její kořeny sahají až ke kočovnému způsobu života. Evropský životní styl a objev sedacího nábytku nepřispěly ke vzniku lidové tradice, protože zpočátku šlo pouze o vytváření podmínek pro bydlení. Koberce nebyly nutností, ale spíše relikvií, symbolem společenského postavení.

Pro východní kočovníky však představoval mimořádně všestranný nástroj a byl jedním z prostředků k přežití. Sedávali na něm, modlili se s ním, přikrývali se jím, věšeli ho na vchody svých stanů a chránili se tak před nepřízní počasí. Krajina i klimatické podmínky vytvářely příznivé podmínky pro šíření této tradice. V krajině pokryté vysokými horami a náhorními plošinami byl hlavní činností chov zvířat, který byl stálým zdrojem surovin a vlny pro výrobce koberců.

Postupem času měli výrobci koberců také právo ukázat rozmanitost své kultury, vplétat do koberců příběhy, tradiční motivy a své sny, čímž koberce získaly kromě užitné hodnoty i hodnotu uměleckou. Díky nekonečným variacím barev a vzorů vznikly typy koberců, které lze spojit s různými zeměpisnými oblastmi. Od té doby si bohatý a pestrý svět orientálních koberců získal mnoho příznivců a upoutal pozornost i renomovaných badatelů o Východě.